Atelier BrandMeester
Twee vrienden bij hun BrandMeester tuinkachel.

Ecodesign:

Elke BrandMeester outdoor houtkachel is zó ontworpen dat er een zeer goede verbranding plaatsvindt met minimale rookuitstoot.

Natuurlijk is het ook van groot belang dat je goed schoon en droog hout gebruikt (oude pallets kan ook en is gratis) en de juiste stooktechniek hanteert. Mijd hele harde houtsoorten zoals eik, deze smeult meer dan ze brandt en zorgt daardoor onnodig voor rook en stank.

BrandMeester adviseert de 'omgekeerde' ofwel de 'Zwitserse' methode:

om een vuurtje aan te maken begin je met een paar dikkere stukken hout. Daaroverheen leg je dunne houtjes en bruine aanmaakblokjes. Stapel de houtblokken zó dat er voldoende zuurstof bij het vuur kan komen. Zo blijft de temperatuur in de verbrandingskamer op peil en zal de rookuitstoot tot een minimum beperkt blijven.
Daarna niet te veel hout tegelijk bijvullen.

Regelgeving omtrent houtstook:

Er is nog wel eens onduidelijkheid of je wel een vuur mag maken. Volgens de APV (Algemene Plaatselijke Verordening) van veruit alle gemeentes mag je gewoon met vuur spelen op de volgende wijzen (ook na 2022):

  • verlichting door middel van kaarsen, fakkels en dergelijke;
  • sfeervuren zoals terrashaarden en vuurkorven, indien geen afvalstoffen worden verbrand;
  • vuur voor koken, bakken en braden.
  • Verder zijn gezond verstand en rekening houden met elkaar belangrijke ingrediënten voor een geslaagde stooksessie.

    Aan de kleur van de rook kan je zien of je een goed vuurtje stookt. Witte of kleurloze rook duidt op een goede verbranding. Grijze of zwarte rook duidt op een te lage verbrandingstemperatuur of verontreinigd hout. Hoe heter gestookt wordt des te minder rook er ontstaat.

    Een nieuw vuur kan op de asresten van het vorige vuur gebouwd worden. Als de haard vol ligt met as is dit eenvoudig met een schep te verwijderen. Wist je dat as een uitstekende voedingsstof voor je tuin is?